20 Kadın Girişimci Haşere Mücadelesi İçin Lepistes Balığı Yetiştirecek | MERSİN X


20 Kadın Girişimci Haşere Mücadelesi İçin Lepistes Balığı Yetiştirecek





Tarih: 16 Mart 2025 Pazar 15:13

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, “İklim Sağlıklılığına Adaptasyon İçin Harekete Geç” projesi kapsamında, ’Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi ve Lepistes Balığı Yetiştiriciliği Pilot Çalışma Uygulaması’ başlatıldı.

 Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, “İklim Değişikliğine Adaptasyon İçin Harekete Geç” projesi kapsamında, iklim bozulmalarının olumsuz etkilenmediği yönünde çeşitli faaliyetler gerçekleştiriyor. Bu yeteneğin, 'Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi ve Lepistes Balığı Yetiştiriciliği Pilot Çalışma Uygulaması' başlatıldı. Projeye dahil edilen kadın girişimciler için verilen eğitim programı, hem teorik hem de pratik olarak faaliyet göstermektedir.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Öğretmen, Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili personeli ve projede yer alacak 20 kadının yer aldığı eğitimde; Kadınların Lepistes Balığı, haşere mücadelesinde bu balıklardan nasıl yararlanabilecekleri ve girişimcilik konularında eğitim verildi. Teorik eğitimin ardından Mezitli ilçesi Esenbağlar Mahallesi'nde yer alan uygulama havuzunun bulunduğu bölgeye gidildi ve kadınlar burada Prof. Dr. Fatih Öğretmen eşliğinde balıkları incelendikten sonra havuza bırakıldı.

 

İklim değişikliğine karşı dirençli bir kent yaratma hedefiyle devam eden projede, Mersin'in çeşitli ilçelerinde yer alan tarım ve hayvancılıkla uğraşan ailelerin bahçelerinde sulama havuzlarında, kimyasal ilaç yerine ilaçlama larvalarını yiyen Lepistes balıkları kullanılması amaçlanıyor. Bu sayede hem haşere mücadele yapılacak hem de kadın girişimciler balık üretimini gerçekleştirecek. Mersinden Kadın Kooperatifi de projeye dahil olarak kadın girişimcilerin elde ettiği Lepistes balıkları satın alınacak. Böylece hem çevre dostu bir haşere mücadelesi, hem de kadın girişimcilerin ekonomik olarak desteklenmesi sağlanacak. Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu projeyle iklim değişikliğine karşı sürdürülebilir çözümler üretirken, kadın girişimciliğini de teşvik ederek yerel kalkınmaya destek veriyor.

 

Dr. Halisdemir: “İklim değişikliğine karşı dirençli bir kent oluşturmak istiyoruz”

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, ana proje olan ' İklim Değişimine karşı dirençli bir kent oluşturmak istiyoruz. İklim değişikliğinin olumsuzluklarını en aza indirmek, azaltmak için birçok çalışma yapıyoruz. Bölgemizde en büyük sorunlardan biri, vektörle dediğimiz haşere. Mersin nemli bir bölge olduğu için etkisi daha çok oluyor. Sivrisinek dediğimiz haşere, yumurtasını durgun suya bırakıyor. Bir bardak suda yaklaşık 6 bin tane kalıntı üreyebilir. Mersin'de tespit ettiğimiz 50 bin üzerinde havuz var. Böyle havuzlarda milyarlarca sinek üreyebiliyor. İl genelinde düzenli ilaçlama yapmak yaklaşık 160 bin sabit noktamız var. Ama hem bir geçici olarak oluşmasın, hem de daha doğal bir mücadele yöntemi olsun istedik” dedi. 

 

Kadın girişimci Lepistes Balığı yetiştirerek ekonomik fayda da sağlayacak

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'yle, 'Lepistes' adı verilen akvaryum balığını haşere ile doğal mücadele yöntemi olarak belirlenen sözlerine ekleyen Dr. Halisdemir, “Hocalarımızın söylediğine göre yüzde 60-70'e yakın bir başarı yakalanabiliyor. Mersinden Kadın Kooperatifimiz'le görüşerek, bu projeyi birlikte askıya aldık. Projede 20 uyumluluk ve 20 önce kadınlığımız hedeflendi. Bu balıkları biz geliştirmek ve havuzları uygun hale getiririz. Balıkları attıktan sonra herhangi bir kimyasal madde kalmayacaktır. Amaçlanan da kullanılabilir. Hatta kadın kooperatifimiz ile birlikte, bu balıkları üretici kadınlardan satın almak istiyoruz. Hem bu projemizi yürütmüş, hem geçici yaratmış, hem de ekonomik olarak kadınların bir faydasını sağlayacağız” ifadelerine yer verdi. 

 

Seçer: “Kadının sağladığı projeler çok daha etkin oluyor”

Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer; İklim krizinin özellikle tarımda büyük sıkıntıya yol açtığını, bunun için toplumdaki herkesin elini taşınca koymasını desteklediğini, kadınların yürütülecek çalışmalarını çok daha etkin bir şekilde genişlettiğini belirtti. Mersinden Kadın Kooperatifi'nin iklim kriziyle mücadele çalışmaları kapsamında enerji tasarrufu yapmak için; Güneş enerjili soğutma sıcaklığı, işaretli ürünler ve Atalık tohumlarının önemi, geri dönüşüme katkı sundukları 'Evimiz Atölye' projesini ve su tasarrufu eğitimlerini paylaşan Seçer, “Kadınların küresel iklim krizi ile mücadelesi, bir tuğla görevi görmüş. Bu projede kadınların rolü çok büyük olacak. Bir bardakta 6 bin odada yumurta varsa, bu havuzlarda ne kadar çok oluşacağını siz de tahmin edebilirsiniz. Bu mücadelede kimyasal izolasyon uygulanıyor. Kimyasal yöntemlerin azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması çok önemli. Lepistes Balığı ile ilgili projeyi dağıttığımızda, kooperatif olarak kadınlarla birlikte çalışmaktan çok mutlu olacağımızı ifade ettik. Bu projeye katıldığımız için de çok mutluyuz ve çok önemsiyoruz” dedi.

 

Projenin hem iklim değişikliğine sıcaklık oluşturacağını, hem de kadınların kazanç kaynağı olabileceği sözlerine ekleyen Seçer, “Balıkların doğru şekilde yetiştirilmesi ve bunların satışı, kadınların bir gelir kaynağı olacak. Kırsalda ekip biçiyor, üretim süreçleri, bu projenin bir yan gelir olması açısından da çok önemli. Tüm havuzları ziyaret etmek istiyorum. Sizlerle birlikte iş birliği yapmaktan çok memnunuz” diye konuştu.

 

Kadınlar için hem faydalı, hem kazançlı bir proje…

Akdeniz ilçesinde Bağcılar Mahallesi'nde oturan Filiz Güzel bahçecilik ile geçişimin belirtildiği belirtildi, bahçe sulaması için büyük bir havuzlarının olduğunu ifade ederek, “Belediye geliyor ve 'projeye katılmaya çalışır mısınız?' dediler. Biz de kabul ettik. Bugün girişimci kadınlar için çok güzel bir deneyim oldu. Balıklar konusunda bilgim yoktu, ama çok güzel bilgi sahibiydik. Uygulamaya geçildi. Havuzun başında bireysel görmek bizim için iyi oldu. Bu proje çok heyecan verici” ifadelerine yer verdi.

 

Tarsus ilçesi Pirömerli Mahallesi'nde tavukçuluk ile geçim sağladıklarını belirten Şakire Eren, Mersinden Kadın Kooperatifi'nin yönlendirmesiyle projesinin farkında olduğunu söyledi. Eren,  “Sivrisinekleri yiyen bir balık türlerinden bahsettiler. Bunun üzerine geldiler, her şeyi konuştular ve açıklamalar yaptılar. Balığın suya nasıl bırakılacağını, yemleneceğini, üretileceğini ve nasıl ticarete dökeceğimizi anlattılar. Uygulamalı olarak da gösterdiler” dedi.

 

Mezitli ilçesi Bozön Mahallesi'nde ikamet eden Ümmühan Koşar ise “Evimizin ufak önünde bahçemiz ve bir havuzumuz var. Onun içine balık atmayı düşünüyoruz. Burada yetiştirebileceğimizi söylediler. Bugün eğitime geldik. Hocamız bilgi verdi.  Çok da zor bir şey değilmiş. kişisel girişimci olarak teknoloji. Evde dururken boş vaktimizi değerlendirmekmiş. Balıkları da çok sevmek için bu projede olmak istedim. Hem faydalı, hem kazançlı” diye konuştu.

 


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

mersinx.com.tr © Copyright 2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA